Mandag d. 22. 10  2018

Holstebro Filmklub 2018

LADY MACBETH

Novellen 'Lady Macbeth fra Mtsensk' af Nikolai Leskov fra 1865 udgør grundlaget for denne periodefilm om purunge Katherine, der sælges til en rig godsejer i Northhumberland for at blive hans hustru. Han magter dog ikke at fuldbyrde ægteskabet, så Katherine er henvist til sit eget selskab i godsets tomme stuer. Da ægtemanden Alexander og hans despotiske far forlader godset for en stund, møder Katherine staldknægten Sebastian og forelsker sig dødeligt. Derfra udvikler historien sig, og ganske langsomt sættes vores sympati for den i mere end en forstand indsnørede hustrus frigørelsesprojekt fra den patriarkalske undertrykkelse på prøve. For det projekt drukner i blod. Er Katherine blot et offer for omstændighederne, eller skaber hun dem også, når hun forvalter sin rolle som husets frue?
FORTSÆTTES I 3. SPALTE.

LYS I MØRKET

Vi er vænnet til at afkode kvinder i Katherines fortvivlet fastlåste situation med Jane Austen-briller, men hvad nu, hvis denne kvinde slet ikke er dydig og moralsk, men et kynisk magtmenneske, beredt til at sætte sin vilje igennem og prioritere sit eget, egoistiske begær over alt andet? William Oldroyds film er på samme tid fascinerede og frastødende i sin kompromisløshed, men netop derfor værd at se.

LADY MACBETH
(Storbritannien 2016)