Mandag d. 04.03  2019

Holstebro Filmklub 2019

SAMEBLOD:
Filmen handler om samepigen Elle Marja, der i 1930ernes Sverige sammen med mange andre samebørn bliver udsat for såkaldt videnskabelige statsautoriserede
forsøg, som skulle bevise, at samerne er en underlegen race.
Derfor blev børnene fjernet fra deres familier, og man forsøgte at gøre dem
svenske. Filmen er en meget stærk historie om et uværdigt kapitel i svensk historie, men vi ved jo, at det ikke kun var i Sverige, at man i 1930erne havde forestillinger om racehygiejne. Instruktøren Amanda Kernell har selv sameblod i årerne, og man kan mærke, at det er en vigtig historie, som hun må fortælle. Elle Marja vælger nemlig at blive svensk, at skifte navn og identitet.
Men kan man nu det?
Filmen har en rammefortælling, hvor hun som ældre kommer hjem til Lapland til sin søsters begravelse.
(fortsætter i højre spalte)

LUCKY

Der er alt som det altid har været – så hvem er Elle Marja eller Christina? Hvem er det, der bestemmer, hvad ens identitet er?
Det er en smuk og poetisk film, dokumentarisk fortalt, og den fortæller en væsentlig og ikke uaktuel historie.

Mandag d. 4.3.2019
kl. 15.00 og kl. 17.00 i Scala

SAMEBLOD
(Sverige, Danmark, Norge 2016)