Mandag d. 19. 11  2018

Holstebro Filmklub 2018

Den verdenskendte østrigske forfatter Stefan Zweig måtte i 1934 forlade sit hjemland og rejse først til London, siden New York for at ende i Brasilien. Bag sig lagde han den storladne, mellemeuropæiske kultur, han selv skildrede i Verden af i går. Tabet heraf viste sig i sidste ende uudholdeligt, og i 1942 tog han sammen med sin unge kone livet af sig, efterladende et afskedsbrev, som udtrykte håbet om, at hans nære ville opleve en ny tids morgenrøde – en linje hentet fra Verden af i går, der indgår i den originale titel Vor der Morgenröte. Filmen skildrer Zweig i 5 optrin: først til middagsselskab i Rio, så på vej til PEN-konferencen i Buenos Aires, dernæst i Bahia på research med konen, i Greenwich Village hos ekskonen og sidst i Petrópolis, hvor han træt til døden af taler, lovprisninger, receptioner og bønskrifter fra fortabte kolleger i Europas nazi-helvede ender med at begå selvmord. Filmens primære fokus er den hjemløse Zweigs insisteren på selv i sit brasilianske eksil til stadighed ikke at kritisere Østrig og tysk kultur og dermed blande kunst og politik sammen. Han fastholder sin pacifisme, idealisme og humanisme, men vi fornemmer i Haders fremstilling af figuren den undertrykte desperation i alt,hvad Zweig siger og gør, og som i sidste ende fører ham i graven.

Maria Schraders

film kan, trods de fem destinationer, virke
sært stillestående, men på den måde bliver
portrættet af den store mand