Mandag d. 26. 11  2018

Holstebro Filmklub 2018

THE SQUARE
Vi møder Christian, den succesrige, tjekkede danske kurator på et prestigefyldt museum for moderne kunst i Stockholm. Han kan det med at skaffe penge fra mæcener, og han er en dynamisk mand med de rette meninger. Men så sker der noget. En dag bliver hans pung og mobiltelefon stjålet på gaden, og så drager han ud i det sociale ghettolignende boligområde, hvortil han har sporet telefonen. Han smider trusselbreve ind til alle beboere med besked om, at hvis man ikke afleverer sagerne, vil helvede bryde løs. Og det gør det. Den indvandrerdreng, som uretfærdigt beskyldes for at have stjålet pung og telefon, opsøger ham og vil have hævn. Mens alt dette foregår, mister Christian sin kontrol med sit arbejdsliv, hvor der netop er blevet installeret ”The Suare” en firkant, hvor alle er lige, og hvor tillid og medmenneskelig forståelse hersker. Filmen er et sindbillede på den moderne såkaldt demokratiske verdens forfald. Det er selvfølgelig ligesom Ruben Östlunds andre film en satire. Menneskesynet er ikke opløftende: aberne er de overlegne dyr, og menneskene er egoistiske og egentlig også dyr.  (Fortsættes i spalte 3)

The Square
(2017)

( Sverige, Tyskland, Frankrig og
 Danmark)

(Fortsat fra spalte 1)
Men gennem filmens mange helt originale og uforglemmelige scener forstår vi dobbeltheden i det moderne menneskes forsøg på at bevare menneskeligheden i en ulige verden. Claes Bang er fantastisk i rollen som Christian, der mister sin uskyld, og helt fortjent vandt filmen Guldpalmerne i Cannes. Underligt at den ikke blev bedste udenlandske film ved Oscaruddelingen. Der er drøje hug til den moderne kunstverden og dens hykleri, men morsomt og ubehageligt vedkommende er det.

Instr: Ruben Östlund
Medvk: Claes Bang, Elisabeth Moss